GILL LANDRY – SKELETON AT THE BANQUET

Gill Landry is een in Lake Charles, Louisiana geboren singer-songwriter die sinds jaren actief is als muzikant in Los Angeles, Californië. Hij was van 2007 tot 2015 een permanent lid van de folk- en bluesformatie ‘Old Crow Medicine Show’ die vanuit Nashville, Tennessee opereerde en waarmee hij twee ‘Grammy Awards’ wist binnen te halen. In 2007 besloot hij om naast zijn werk bij de band ook aan een solocarrière te beginnen met het debuutalbum “The Ballad Of Lawless Soirez” als eerste resultaat.

In 2011 verscheen een tweede soloplaat die “Piety & Desire” heette en waarop Gill Landry werd bijgestaan door o.a. zangeressen Brandi Carlile en Jolie Holland en door de Americana-formatie ‘The Felice Brothers’. In 2015 bracht hij dan het naar hemzelf vernoemde derde album uit waarop het mooie duet “Take This Body” stond dat hij samen met de Engelse folkzangeres Laura Marling bracht. Een vierde album “Love Rides A Dark Horse” verscheen in 2017 en nu komt er een vijfde soloplaat van Gill Landry uit die “Skeleton At The Banquet” werd getiteld.

Hij is een multi-instrumentalist en dat bewijst hij op deze nieuwe plaat door er bij de negen songs op de instrumenten pedal steel, piano, mondharmonica en akoestische en elektrische gitaren te spelen. Extra instrumentale bijstand kwam er van co-producer en bassist Seth Ford-Young, drummer Josh Collazo, trompettist Stewart Cole en violiste Odessa Jorgensen. De diepe baritonstem van Gill Landry zal bij velen herinneringen oproepen aan artiesten als Kris Kristofferson of Leonard Cohen, maar volgens ons definieert ze vooral zijn eigen sound.

De eerste single uit dit nieuwe album is de prachtige song “I Love You Too” waarmee de plaat begint en die we voor u op de bijgaande video hebben meegegeven. Betekenisvolle songteksten is een ander typerend kenmerk van de nummers die Gill Landry op zijn platen brengt. Countryballad “The Wolf” en het bijzonder sterk op Leonard Cohen’s werk lijkende “Nobody’s Coming” zijn zulke maatschappijkritische nummers die de luisteraars tot reflecteren zullen aanzetten.

Om het niet allemaal te zwaar te laten klinken heeft hij met “I Love You Too” en het mooie Dylaneske “Angeline” ook enkele eenvoudige liefdesliedjes op de tracklijst van “Skeleton At The Banquet” geplaatst. Echt vrolijk zult u niet worden van de vaak behoorlijk donkere liedjes van Gill Landry, maar muzikaal kan hij echte pareltjes brengen. Op dit album zijn dat de songs “The Refuge Of Your Arms” en “The Place They Call Home”, terwijl het door hemzelf op Spaanse gitaar gebrachte instrumentaaltje “Portrait Of Astrid (A Nocturne)” voor een heel speciale afsluiter van deze mooie plaat zorgt.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
 

Label: Loose Music

video